Till startsidan   Alla artiklar   Beställ från Systembolaget

25 år eller äldre?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du vara 25 år eller äldre.

På besök hos GW ute på landet

På besök hos GW ute på landet

Leif GW Persson har länge vart känd som kriminolog och författare – men långt innan han blev folkkär tv-profil har han haft ett stort mat- och vinintresse. Det senaste året har han släppt både rött, vitt och rosé under eget namn. GW:s Röda var först ut.

Hur smakar vinet?

– Det är drickvänligt, men det har samtidigt karaktär. Det är viktigt, säger Leif GW Persson.

Idén att göra ett eget vin fick han tillsammans med barndomsvännen och vinhandlaren Christer Tegnér. De testade flera viner under ett års tid för att komma fram till slutresultatet.

Ett prisvärt och kvalitativt vin från Portugal

– Jag själv är ganska förtjust i viner från Rhône, säger Leif GW Persson. Problemet är att de är så jävla dyra, och då talar vi inte om dryga hundralappen utan 200, 300 eller 400 kronor. Då faller alltihop. Det blev ett vin från Portugal, men som innehåller en klassisk fransk druva, Cabernet sauvignon, plus några lokala. Men det smakar som ett välbalanserat och gott vin från Rhône. Det var viktigt att det inte skulle bli allt för dyrt. Den typen av snobbism tycker jag är rätt begränsad.

Vad man äter till GW:s röda?
– En pasta bolognese som jag gör med vildsvinsfärs som barnbarnen älskar. Den sitter som hand i handske. Det är ett matvin, anpassat till kött.

Testa själv. Beställ GW:s Röda här.

Vi går till Leif GW Perssons och hustrun Kims hus på gården. I köket håller GW:s vän ”Dollan” på med lunchen. Kocken Dorothéa ”Dollan” von Essen brukade driva en krog i Gnesta, men hon driver nu event- och cateringföretaget i Dollans kök i Bogsta by. GW är en av hennes bästa kunder.

Wallenbergare på nytt sätt blev en hit

”Dollan” dukar upp lunchen. Gratinerade ansjoviscanapéer trängs med sashimi med ponzusås, Västerbottenpaj med löjrom, Skagenröra på knäcke med färska rädisor samt fårost med färsk kålrabbi på bordet. Efter förrätterna väntar huvudrätten: Wallenbergare gjord av andfärs.

– Det är min vän Rickard som har hittat på rätten, säger Leif GW Persson. Han kom till mig och sa att man borde kunna göra wallenbergare med andfärs i stället för kalvfärs och det gjorde vi. Jag vill nog påstå att det är en vassare version av wallenbergare, säger han.

Receptet till wallenbergaren hittar du här.

Kan det här med vin, snaps och vilt bli en större industri än böckerna?
– Jag har inte tänkt på det, jag vet bara att jag sammantaget tjänar en jävla massa pengar och det gör att jag utan att hamna på knä kan hitta på saker som jag inte vet utfallet på, som det här, och det tycker jag är kul.

Du gör det här mer för att det är kul än för pengarna?

– Ja, faktiskt, säger han och skrattar. Jag gör det här enbart för att det är en kul grej. Det är väl ganska roligt att när du är 73 år fyllda kunna ägna dig åt att göra kul grejor.

Här kan du beställa GW:s Röda från Systembolaget.